Fornir drewniany. Czym jest i jak można go wykorzystać w kuchni?

Forniry są wykorzystywane w renowacji i konstrukcji mebli. Z tego materiału tworzy się sklejki czy okleiny o niezwykłych walorach estetycznych. Forniry są często wykorzystywane w kuchennych aranżacjach. Czym się wyróżnia fornir i jak może sprawdzić się w kuchni?

Fornir drewniany – co to jest?

Fornir to drewno naturalne w formie cienkich, ciętych płatów. Zazwyczaj ma grubość od 0,01 mm do 8 mm. Wykorzystuje się go jako naturalne okleiny i stosuje np. do wykańczania płyt meblowych. Ma wszystkie cechy drewna, z którego powstał – dlatego wybierać można spośród wielu barw i rysunków słojów. Od gatunku drewna zależy również jego trwałość i odporność na czynniki zewnętrzne. Fornir to tańsza alternatywa dla drewna.

Cechy wyróżniające fornir:

  • jest wykonany z naturalnego drewna;

  • to tańsza alternatywa dla litego drewna;

  • występuje w wielu wzorach i kolorach;

  • jest łatwy w pielęgnacji: do czyszczenia wystarczy czysta ściereczka i woda (płyny do mebli mogą mu zaszkodzić);

  • ma wysoką odporność na wpływ czynników zewnętrznych, ale nie lubi stałego kontaktu z dużą ilością wody i wysoką temperaturą (może się odparzyć). Pozostawione na fornirze gorące naczynie może pozostawić trwały ślad.

Rodzaje i zastosowanie fornirów drewnianych

Dostępne są trzy typy naturalnych fornirów drewnianych:

  • fornir naturalny – powstaje z łączenia skrawanych płatów drewna. Słoje układane są w kolejności cięcia. Zwykle jest wykonany z gatunków drzew popularnych, tj. dębu, brzozy, buku, jesionu, klonu.

  • fornir modyfikowany – połączone skrawki drewna skleja się w bloki, a następnie poprzecznie rozcina, układa tak, aby fornir przypominał rysunek drewna i barwi, dzięki czemu uzyskuje się oryginalne wzory i kolory. Można też stworzyć imitację drewna egzotycznego. Tego typu forniry pozyskuje się również z rzadszych gatunków drzew, np. iroko, padouk.

  • fornir czeczotowy – uznawany za bardzo dekoracyjny; wykonany z drzew dotkniętych czeczotą – chorobą drzew, tworzącą charakterystyczne zgrubienia. Dzięki temu uzyskuje się ciekawy rysunek słojów: spirale, sęki i plamki.

Fornir drewniany. Czym jest i jak można go wykorzystać w kuchni?

Cienkie płaty drewna są szeroko wykorzystywane w przemyśle meblowym oraz używane do renowacji starych mebli. Używa się ich do estetycznego oklejania drzwi, płyt przeznaczonych na parapety, a nawet ściany. Głównym przeznaczeniem jest jednak stosowanie forniru do obkładania mebli z płyty. Dzięki temu mogą być tańsze od mebli z litego drewna, nie tracą przy tym na atrakcyjności. Fornir najczęściej stosuje się do wykańczania mebli kuchennych oraz blatów. Zaletą tych ostatnich jest to, że w przypadku niewielkich zarysowań, powierzchnię można często przeszlifować papierem ściernym i odnowić.

Kuchnie z wykorzystaniem tego typu okleiny naturalnej zyskują niezwykle ciepły charakter. Z powodzeniem można zaaranżować przestrzeń w stylu eklektycznym, angielskim, skandynawskim, ale także nowoczesnym. Efekt zależy od doboru gatunku drewna oraz wykończenia.

Fornir drewniany jest idealny do kuchennych przestrzeni. Świetnie uzupełni:

  • kuchnie nowoczesne, w stylu loftowym: najlepiej sprawdzą się forniry lakierowane lub modyfikowane z egzotycznych gatunków. Mogą zdobić fronty szafek i przechodzić na ściany.

  • kuchnie w stylu skandynawskim: pasują do nich forniry wykonane z krajowych gatunków drzew o naturalnym kolorze lub bielone w wykończeniu matowym.

  • kuchnie w stylu tradycyjnym , angielskim, prowansalskim, z jasnymi frontami szafek – dobrze prezentują się w nich blaty i dekoracje ścienne z płyt fornirowanych w odcieniach miodowym i ciemnobrązowym.

Fornir a okleina

Okleina z PVC (polichlorku winylu) to tańszy sposób zmiany wyglądu mebla. Można wybierać spośród oklein różnego rodzaju: matowych, z połyskiem, brokatowych, imitujących surowce naturalne, np. kamień, marmur, cegłę, oraz we wzory. Alternatywą dla forniru są okleiny z wzorem wybranego gatunku drewna. Zastosowanie takiego rozwiązania znacznie ułatwia pielęgnację i nie odbiega swą estetyką od forniru wykonanego z drewnianych płatów. Są one samoprzylepne, a więc łatwe w montażu. Należy jedynie nakładać je na oczyszczoną powierzchnię i uważać, aby nie pozostały pod nią bąbelki powietrza. Tworzą się one podczas niedokładnego nakładania okleiny i nierównomiernego dociskania jej do podłoża.

Cechy wyróżniające okleinę:

  • jest dostępna w nieograniczonej liczbie kolorów, wzorów i wykończeń,

  • jest łatwa w montażu,

  • imitująca drewno, idealnie odwzorowuje nawet egzotyczne, trudno dostępne gatunki,

  • nowoczesne, są odporne na wilgoć i zadrapania.

Zobacz, o co pytają nasi klienci

Jaki klej do forniru wybrać?

Do przyklejania forniru można wykorzystać meblarski klej kostny (można użyć go do łączenia z tkaninami, drewnem lub surowcem drewnopodobnym) lub kontaktowy (sprawdzi się także do innych powierzchni).

Jaki klej do okleiny wybrać?

Większość oklein jest samoprzylepna i nie wymaga dodatkowego kleju. Jeśli tak nie jest, należy zastosować klej kontaktowy. Często w jego nazwie lub opisie będzie wyszczególnione, że służy do oklein i forniru.

Czy fornir można malować?

Fornir wykonany jest z drewna i zachowuje się dokładnie tak jak ten surowiec. Można go więc malować farbami przeznaczonymi do drewna. Fornir można dodatkowo zabezpieczyć lakierem rozpuszczalnikowym lub wodnym do mebli.

Czym ciąć fornir?

Najlepszym narzędziem będzie w tym wypadku nóż do forniru z gładkim lub ząbkowanym ostrzem. Odpowiednia będzie też dedykowana piłka lub specjalny przyrząd do cięcia forniru.