Jak grillować na kamieniu solnym?

Wraz z pełnią wiosny rozpoczyna się kolejny sezon grillowy. A w nim, jak co roku, poszukiwanie nowych smaków i możliwości, jakie daje przygotowywanie posiłków na świeżym powietrzu. Jednym z oryginalnych sposobów przyrządzania potraw pod gołym niebem jest grillowanie na kamieniu solnym.
Czy opinia trwałego, niezawodnego i atrakcyjnego sposobu pieczenia na solnym bloku jest wiarygodna? Jak to możliwe, że można przygotować smaczny stek, kładąc go jedynie na rozgrzanym kamieniu? Poniższe ABC grillowania na kamieniu solnym przybliży nieco tajniki nowej metody.

Czym jest kamień solny?

Kamień, płyta lub deska solna to prostokątny blok krystalicznej soli, który dzięki swoim właściwościom może być wykorzystywany do grillowania potraw. Jednak to nie wszystko, ponieważ kamień solny potrafi także schładzać potrawy. Jak to jest możliwe?

Krystaliczna struktura soli pozwala na długotrwałe utrzymywanie żądanej temperatury (wytrzymuje do 400°C). Dotyczy to zarówno ogrzewania, jak i schładzania kamienia. Rozgrzany w piekarniku lub nad ogniem blok, pozostaje przez dłuższy czas gorący. Podobnie, jeżeli blok zostanie schłodzony — taki też pozostanie przez pewien czas, nie dopuszczając do ogrzania serwowanych na zimno potraw.

Kamień solny do grillowania – jak używać?

W tej roli jest wykorzystywany najczęściej, ale nawet do grillowania można go zastosować na dwa sposoby:

  • kamień solny kładziony bezpośrednio na grillu — blok umieszcza się bezpośrednio w palenisku grilla, a na nim układane są produkty do pieczenia. Rozgrzany blok soli, w przeciwieństwie do metalowego rusztu, zapobiega przypaleniu, co jest dość częstym zjawiskiem przy bezpośredniej styczności jedzenia z ogniem. Ponadto sól, z której jest wykonany, przenika do potraw i poprawia ich smak. Jeszcze lepszy efekt osiąga się, kiedy kamień jest przykryty pokrywą — produkty pieką się wtedy równomiernie.

  • kamień solny rozgrzewany w piekarniku — gorący kamień stawia się na stole na izolacyjnej warstwie (np. na drewnianej desce), a na nim układane są produkty do grillowania. Temperatura oddawana jest przez około 30 minut, zależnie od stopnia rozgrzania bloku, więc pozwala na upieczenie jednej partii produktów. Przed położeniem następnej kamień należy powtórnie rozgrzać. Można również włożyć kamień z ułożonymi na nim produktami bezpośrednio do piekarnika i wyjąć po ich upieczeniu.

Solny blok może być używany bezpośrednio na płomieniu. Jednak w przypadku płyt grzewczych elektrycznych nie powinien leżeć bezpośrednio na płycie. Do jego rozgrzania należy zastosować specjalny dystans, na którym można położyć solną płytę.

UWAGA!

Rozgrzany kamień jest bardzo gorący! Należy go ostrożnie dotykać, obracając grillowane kawałki jedzenia przy użyciu szczypiec lub innych akcesoriów do grillowania.

Jak przygotować produkty do pieczenia na kamieniu?

Na kamieniu solnym można grillować wszystko, podobnie jak na tradycyjnym grillu. Jeżeli płyta solna leży bezpośrednio na ogniu, przez cały czas utrzymując wysoką temperaturę, można przygotować na niej nawet potrawy wymagające dłuższej obróbki. Jednak, jeśli kamień zostaje rozgrzany i postawiony na stole, do grillowania należy przeznaczyć produkty, które upieką się w ciągu 15-30 minut. Do grillowania na kamieniu rozgrzanym w piekarniku najlepiej sprawdzają się:

  • delikatne gatunki mięs: polędwica, drób, pokrojone w cieńsze niż zazwyczaj plastry,
  • ryby — szybciej pieką się filety,
  • owoce morza,
  • cienko pokrojone warzywa,
  • pieczywo.

Kamień solny – właściwości

Główną zaletą płyty solnej jest utrzymywanie żądanej temperatury, ale są jeszcze inne plusy:

  • kamień solny pozwala grillować potrawy w całkowicie naturalny sposób;
  • znacznie minimalizuje ryzyko przypalenia jedzenia;
  • mięso nie wymaga wcześniejszego solenia, dzięki czemu pozostaje soczyste;
  • blok solny zapobiega stygnięciu potraw i konieczności ich podgrzewania, ponieważ długo utrzymuje ciepło;
  • kamień solny jest uniwersalny – pozwala piec potrawy oraz serwować je na zimno;
  • płyta solna jest antybakteryjna, nie rozwijają się na niej grzyby i pleśnie.

Czy kamień solny się rozpuszcza?

To jedna z pierwszych wątpliwości dotyczących solnego grilla. Wszystkie produkty podczas obróbki cieplnej wydzielają sok, wodę lub tłuszcz. Zabrudzeniom ulega podstawa, na której leżą — w tym przypadku powierzchnia soli. Jak ją umyć, skoro sól rozpuszcza się w wodzie?

Kamień solny jest sposobem na grillowanie wszystkich produktów, możliwym do wykorzystania kilka, najwyżej kilkanaście razy. Po użyciu należy go umyć wodą bez detergentów, co spowoduje starcie pewnej ilości soli z powierzchni. Stąd stopniowe zużywanie się kamienia. Po pewnym czasie grubość bloku stanie się na tyle cienka, że kamień prawdopodobnie pęknie. Wtedy pozostałości solnego grilla można wykorzystać do celów spożywczych lub kosmetycznych tak jak każdą inną sól.

Jak dbać o kamień solny?

Kamień solny na grilla należy delikatnie czyścić po każdym użyciu. Trzeba ostrożnie oczyścić powierzchnię kamienia z resztek jedzenia i delikatnie opłukać go pod strumieniem wody. Następnie pozostawić do wyschnięcia. Przed kolejnym użyciem powinien być całkowicie suchy.

Wraz z kolejnym użyciem sól może zmieniać barwę na ciemniejszą. Jest to naturalny proces, który nie zmienia właściwości soli i nie powinien niepokoić.

Po każdorazowym użyciu płyta solna straci pewną część swojej masy – od 5 do 10%. Wystarczy na kilkanaście użyć, dlatego w sezonie potrzebny będzie jeden lub kilka takich kamieni.

Kamień solny – cena

Kamienie solne są polecane do wypróbowania również ze względu na ich przystępną cenę. Koszt pojedynczego bloku zależy od jego wymiarów oraz rodzaju soli, z której go wykonano i zazwyczaj wynosi kilkadziesiąt złotych.

Ten typ przyrządzania potraw stanowi uzupełnienie tradycyjnej metody grillowania w kuchni i na świeżym powietrzu. Jest atrakcyjną ciekawostką, która wydobywa nieco inny smak potraw i nadaje niepowtarzalny klimat całej kolacji.