Jak oddzielić kuchnię od salonu?

Salon z aneksem kuchennym to bardzo popularne rozwiązanie, coraz częściej wykorzystywane nie tylko w nowym budownictwie. Taka aranżacja przestrzeni to funkcjonalność oraz oszczędność miejsca. Jak w prosty sposób wyróżnić strefę kuchenną od części salonowej, bez konieczności budowania ścianki działowej? Zobacz pomysły na salon z aneksem kuchennym!
Jedna przestrzeń, składająca się z kuchni i salonu, daje poczucie przestronności i większej ilości miejsca – zwłaszcza w małym mieszkaniach. Aby te pomieszczenia stały się funkcjonalne, trzeba je optycznie „odłączyć" od siebie, dzieląc miejsce na strefę kuchenną i strefę relaksu. Jak można to zrobić? Oto kilka sprawdzonych rozwiązań.

Salon z aneksem kuchennym: wady i zalety

Salon z otwartą kuchnią coraz częściej można znaleźć w projektach mieszkań oraz domów jednorodzinnych. Istnieją argumenty przemawiające zarówno za zaaranżowaniem aneksu kuchennego, jak i potencjalne problemy, które mogą wiązać się z taką decyzją.

Wśród największych zalet otwartej kuchni można wymienić:

  • optyczne powiększenie przestrzeni,

  • oszczędność miejsca (brak ścianek działowych),

  • lepszy dostęp do naturalnego światła,

  • wspólną przestrzeń dla domowników.

Natomiast do wad otwartej kuchni należą:

  • konieczność utrzymywania stałego porządku,

  • przenikanie zapachów gotowania w całym pomieszczeniu,

  • brak prywatności w salonie,

  • hałas.

Jak funkcjonalnie oddzielić kuchnię od salonu?

Jak zaaranżować tę przestrzeń, aby oddzielić strefę gotowania od wypoczynkowej? Możliwości jest wiele, a wybór najwłaściwszej opcji zależy od możliwości finansowych, preferencji i efektu „odgrodzenia" obydwu stref.

Wyspa kuchenna

Wyspa kuchenna to jedno z najbardziej praktycznych rozwiązań, które sprawdzi się przede wszystkim w dużych pomieszczeniach. Ustawienie wyspy sprawia, że domownicy zyskują nie tylko wygodne miejsce do spożywania posiłków i spotkań, ale też dodatkową przestrzeń roboczą oraz miejsce do przechowywania. Przede wszystkim stanowi ona wyraźną granicę między kuchnią a salonem oraz spaja te dwie przestrzenie.

Aranżując wyspę, trzeba przemyśleć jej rozmiar i funkcje, jakie ma spełniać. Wśród opcji znajdują się:

  • mała wyspa śniadaniowa – z miejscem na przechowywanie, blatem służącym do przygotowywania i ewentualnego spożywania potraw – idealna do małego pomieszczenia,

  • większa wyspa – łącząca funkcje przechowywania produktów i naczyń, miejsce do gotowania; wyposażona w zlewozmywak, płytę i okap wyspowy lub wmontowany w sufit – rozwiązanie do większych przestrzeni.

Kolejnym krokiem jest wybór wysokości blatu i szerokości miejsca wokół wyspy. Wysokość wyspy powinna wynosić minimum 90 cm, natomiast szerokość zależna jest od ilości wolnej przestrzeni – trzeba jednak zagospodarować minimum metr wokół, aby miejsce to było użyteczne.

Następnie należy rozplanować umieszczenie półek wewnątrz wyspy, która ma być także miejscem składowania produktów oraz naczyń. W przestrzeni, gdzie mało jest miejsca na przechowywanie, można postawić na wysuwane półki typu cargo. Dobrym pomysłem jest również zróżnicowanie pojemności półek – głębokie nadadzą się do przechowywania garnków, płytsze – narzędzi kuchennych i sztućców.

Bardzo często wyspy służą jako dodatkowy blat do przygotowywania potraw. Warto w takim przypadku zamontować nad wyspą oświetlenie sufitowe, które zapewni odpowiednie doświetlenie blatu. Można też wybrać lampy wiszące nad wyspę – dobrze sprawdzą się modele, które mają małe klosze. Sznur powinien mieć 1-2 m długości.

W przypadku większych wysp z płytą grzewczą, trzeba także pomyśleć o instalacji okapu (to może być okap wyspowy, wmontowany w sufit lub blatowy). Okap wyspowy musi być umiejscowiony centralnie nad płytą grzewczą, a jego wymiary powinny być dopasowane do jej szerokości. Okap blatowy jest natomiast montowany bezpośrednio w blacie kuchennym. Można wybierać spośród urządzeń smart, które sterowane są gestami lub dostosowują rodzaj i tryb pracy do przygotowanej potrawy.

Stół kuchenny

Bardziej mobilny wariant wyspy kuchennej. Skutecznie rozgranicza część kuchenną od salonowej. Stół pełni funkcję jadalni, ale też może być miejscem spotkań towarzyskich. To rozwiązanie dla osób, które lubią częste zmiany i co jakiś czas modyfikują układ mebli w salonie. Jak wybrać odpowiedni stół? Przede wszystkim należy wziąć pod uwagę materiał, z którego zrobiony jest jego blat. Powinien być trwały, odporny na działanie wody i wysokich temperatur (nie odkształcać się, gdy postawi się na nim gorące naczynie).

  • Drewniany blat dobrze jest pokryć wodoodporną bejcą lub lakierem – nie powinien stać obok kaloryfera lub źródła ciepła, z uwagi na możliwość rozklejenia się.

  • Dobrze wybierać blaty fornirowane, które przypominają lite drewno ze słojami, a są przy tym bardzo trwałe.

  • Blat lakierowany z płyty MDF to idealnie gładka powierzchnia bez pęknięć i wysoka odporność na czynniki takie jak ciepło czy woda.

  • Blat szklany ze szkła hartowanego jest łatwy do czyszczenia i nie niszczy się pod wpływem temperatury.

Domowy mini-bar

Wyspa z blatem w formie baru to rozwiązanie dla osób, które cenią sobie bogate życie towarzyskie lub chcą wprowadzić do wnętrza loftowy, industrialny klimat. Bar z pewnością zrobi wrażenie na gościach i stworzy wyjątkowy charakter wnętrza. Aby był funkcjonalny, można dopasować do blatu wygodne stołki barowe – tzw. hokery, które przypominają taboret na podwyższeniu.

Aby dodać nietuzinkowego akcentu, można wybrać hokery z różnym rodzajem siedzisk i w różnych kolorach.

Półki lub regał

Regał to ciekawa alternatywa dla stawiania ściany między salonem a kuchnią. Warto, aby był funkcjonalny i miał dodatkową przestrzeni do przechowywania. Regał oddzielający kuchnię od salonu może mieć również postać półek na butelki z winem.

Drewniany regał wolnostojący może oddzielić strefę gotowania od jadalni, tworząc miejsce na gromadzenie dekoracji. Półki można również wykorzystać jako minispiżarnię i w estetyczny sposób poukładać potrzebne wiktuały czy przetwory.

Przesłona

To z kolei rozwiązanie dla osób, które lubią nietypowe wnętrza. Jako przesłonę można wykorzystać różne materiały: szkło, metal albo drewno.

W nowoczesnych aneksach kuchennych dużą popularnością cieszą się ażurowe panele czy przesłony, które stanowią ciekawą dekorację wnętrza. Mogą doskonale wpasować się w stylistykę kuchni, podkreślając jej drewniany lub skandynawski charakter.

Są wybierane nie tylko ze względu na walory estetyczne. Taka forma oddzielenia kuchni i salonu, w przeciwieństwie do postawienia ścianki działowej, nie „pochłania" światła dziennego i pozwala na utrzymanie jasnego wnętrza.

Między przestrzenią kuchenną a salonem można postawić ściankę lub półściankę działową z płyty kartonowo-gipsowej. Są one stosunkowo cienkie, dlatego zabierają znacznie mniej miejsca niż tradycyjna ściana. To rozwiązanie odpowiednie dla odgrodzenia się od kuchni i przeprojektowania wnętrza. Trzeba mieć jednak na względzie fakt, że często taka aranżacja zabiera nie tylko przestrzeń, ale dostęp do światła.

Można też stworzyć aranżację z luksferów. Te zapomniane nieco materiały, w ostatnim czasie znów stały się popularne. Ścianka działowa ze szkła będzie przepuszczać do kuchni niezbędne światło.

Jaką podłogę wybrać do części kuchennej i salonu?

Jednym ze sposobów na optyczne oddzielenie części kuchennej oraz salonu jest wykorzystanie dwóch różnych rodzajów podłóg – to mogą być podłogi w różnych kolorach, o odmiennych fakturach i materiałach. Będzie to zarówno estetyczne, jak i praktyczne rozgraniczenie obu stref. Jaka podłoga sprawdzi się w otwartej kuchni, a co można położyć w salonie?

Kuchnia to przede wszystkim miejsce, w którym przygotowywane są potrawy. Gotowanie zazwyczaj wiąże się z koniecznością sprzątania oraz narażeniem podłogi na działanie wody i uszkodzenia mechaniczne. Dlatego najlepszym rozwiązaniem w tym miejscu jest ułożenie płytek gresowych. Doskonale imitują drewno (do kuchni w stylu skandynawskim), beton (kuchnia loftowa lub industrialna) lub kamień (kuchnia w stylu rustykalnym) i nie wymagają prac konserwacyjnych. Można je myć na mokro, a zabrudzenia łatwo wyczyścić. Przy ich wyborze, warto zwrócić uwagę na następujące parametry:

  • odporność na ścieranie (minimum klasa 3)

  • odporność na plamienie (minimum klasa 4).

Rzadziej można spotkać w kuchni panele podłogowe, ze względu na ich małą trwałość. Istnieją jednak specjalne laminowane panele przeznaczone do kuchni lub łazienki, które są wodoodporne, antypoślizgowe, mają właściwości antybakteryjne i posiadają wysoką klasę ścieralności AC5.

W części salonowej można zdecydować się na podłogę, która będzie pasować do wystroju wnętrza, np. klasyczną podłogę drewnianą z desek. Jest to zdecydowanie estetyczne rozwiązanie, ale również kosztowne i wymagające prowadzenia prac pielęgnacyjnych.

Można postawić na panele podłogowe, ich montaż jest na tyle prosty, że można tę czynność wykonać samodzielnie. W celu efektywnego podłączenia ogrzewania podłogowego warto postawić na panele winylowe, które nie dość, że są wodoodporne, to współgrają z ogrzewaniem podłogowym lub płytki, które są lepszym przewodnikiem ciepła niż drewno, które je pochłania.

Zobacz, o co pytają nasi klienci

Ile m^2^ powinna mieć funkcjonalna kuchnia?

Boki trójkąta roboczego w części kuchennej powinny mieć od 120 cm do 200 cm. W związku z tym funkcjonalna kuchnia ma od 1,5 m^2^ do 4 m^2^.

Z jakiego materiału wybrać przesłonę?

Przesłony dostępne są w wielu wariantach. Najbardziej solidnym materiałem będzie stal. Bardzo ciekawe wzory mają przesłony z tworzywa sztucznego, natomiast drewno zapewnia najbardziej naturalny klimat.

Jak pozbyć się zapachów z kuchni?

W otwartej kuchni trzeba zamontować okap, który efektywnie wchłonie wszystkie zapachy, parę wodną oraz tłuszcz. Istnieją także naturalne metody, takie jak gotowanie octu z plastrami cytrusów (w proporcji 1:1), porozstawianie pojemników z ziarnami kawy lub zmieloną kawą lub wacików nasączonych aromatem waniliowym, pomarańczowym lub olejkiem z goździków.