Jaki grill wybrać? Poznaj rodzaje, wady i zalety grilli
Grillowanie to znakomity sposób na spędzenie wolnego czasu na świeżym powietrzu. Jakie są rodzaje grilla i czym kierować się przy jego wyborze? Zobacz, jaki grill wybrać! Przed zakupem grilla warto zastanowić się, gdzie chcemy grillować? Jak często zamierzamy korzystać z grilla? Czy będziemy urządzać duże przyjęcia, czy też grillować w najbliższym gronie?
Grill elektryczny – idealny grill na balkon
Grille elektryczne są wygodne w obsłudze i pozwalają cieszyć się grillowanymi potrawami przez cały rok. Sprawdzą się szczególnie wtedy, gdy musimy szybko uruchomić grill i utrzymać na długo stałą temperaturę. Należy jednak pamiętać, że nie upichcimy nic bez dostępu do prądu.
Zdrowsze mięso, czyli grillowanie bez tłuszczu
Poza tym mięso przygotowane na grillu elektrycznym jest soczyste i chrupiące, nie przywiera do rusztu, jest równomiernie usmażone i dużo zdrowsze niż w przypadku tradycyjnego grilla, z uwagi na beztłuszczowy charakter smażenia.
Brak dymu
Warto podkreślić również ich niewątpliwą zaletę, czyli brak dymu, dzięki czemu możemy je wykorzystać do grillowania na balkonie.
Grill gazowy – król aromatycznych potraw
Wyjątkowy smak zdrowych potraw
Grille gazowe cieszą się coraz większą popularnością, przede wszystkim z uwagi na ich źródło ognia, czyli palniki zasilane gazem. Dzięki nim grill nagrzewa się bardzo szybko, a temperatura pieczenia jest równa i stała na całej powierzchni rusztu, którą dodatkowo możemy regulować pokrętłami, tak jak w zwykłej kuchence gazowej.
Wyjątkowy smak zdrowych potraw
Jedzenie jest odgrodzone od palników aromatyzerem, czyli pofałdowaną blachą, na którą spływają soki i tłuszcz. Płyny te parują, nadając potrawom charakterystyczny, wyjątkowy smak. W dodatku brak kontaktu mięsa z ogniem i dymem skutkuje mniejszą ilością szkodliwych substancji, dzięki czemu nasze grillowanie będzie o wiele zdrowsze.
Ekonomiczne grillowanie
Co prawda za grill gazowy zapłacimy więcej, ale dzięki zasilaniu butlą gazową, jego koszt szybko nam się zwróci podczas późniejszej eksploatacji.
Grill węglowy – strażnik tradycji
Komfort tradycyjnego grillowania
Najpopularniejsze są grille węglowe, które odnajdą się w wyposażeniu zwolenników tradycyjnego grillowania. To sprzęty mobilne, które możemy zabrać dokąd tylko chcemy, co jest zdecydowanie ich największą zaletą. Do ich obsługi wystarczy worek węgla i podpałka.
Komfort tradycyjnego grillowania
Niemniej jednak komfort użytkowania grilla węglowego jest dość niski, z uwagi na kilka czynników i wad:
częste problemy z rozpaleniem nawet u doświadczonych grillmasterów,
wydzielanie się dymu, który wiatr roznosi na dużą odległość,
substancje zawarte w podpałkach są szkodliwe dla zdrowia,
zróżnicowany smak potraw zależny, od rodzaju użytego węgla,
nierównomierne smażenie, zwłaszcza przy większym wietrze,
konieczność mozolnego czyszczenia po każdym grillowaniu.
Grill betonowy – masywna elegancja
Grill z okapem
Rozwiązaniem dla miłośników regularnego grillowania we własnym ogrodzie mogą być grille betonowe z dużym paleniskiem, które doskonale znoszą wysokie i niskie temperatury, jak również uporczywe działanie warunków atmosferycznych. Często podnoszą walory dekoracyjne naszego ogrodu i są znakomitym dodatkiem ogrodowej strefy wypoczynkowej.
Grill z okapem
Najlepiej wybrać grill z okapem, by odprowadzał dym przez komin. Warto zadbać również o wyłożenie okolic grilla materiałem ognioodpornym, który będzie łatwy w czyszczeniu i zabezpieczy nasz teren przed ogniem.
Grill z pokrywą – idealna temperatura
Grille z pokrywą utrzymują stałą i równomierną temperaturę nie tylko na ruszcie, lecz także w całej przestrzeni grillującej. Decydując się na grill wyposażony w pokrywę, będzie można dłużej utrzymać żądaną temperaturę, a dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza wewnątrz grilla, potrawy upieką się znacznie szybciej.
Smak grillowanych potraw
Smak potraw z grilla jest uzależniony od źródła ognia. W przypadku grilli węglowych zależeć będzie od tego, czym rozpalimy ogień: węglem drzewnym, brykietem czy np. brykietem kokosowym. Inną jakość smaku otrzymamy na grillach gazowych, zasilanych butlami z gazem, a jeszcze inną w przypadku grilli elektrycznych, wymagających dostępu do gniazdka.
Ostateczna decyzja – źródło ognia i smak
Przed jej podjęciem na pewno warto odpowiedzieć sobie konkretnie na pytania:
Gdzie chcemy postawić grill?
Jak często będziemy grillować?
Co z uciążliwym dymem?
Powoli nam to zadecydować, jakiego paliwa do grilla będziemy potrzebować i zawęzi możliwość wyboru. Potem... wystarczy już tylko kierować się smakiem!