Jakie panele do kuchni – winylowe czy laminowane? Co wybrać?
Jaką podłogę wybrać do kuchni? Terakota, gres – te z pewnością będą najpopularniejsze. Z drugiej strony, panele będą zdecydowanie na drugim końcu skali popularności. Wiele osób nie wyobraża sobie, że podłoga z paneli lub szerzej – z drewna – może być ułożona w kuchni. A to błąd, bo nowoczesne panele gwarantują odpowiednią wytrzymałość na ścieranie i odporność na wilgoć, czyli cechy niezbędne w kuchni. Dodatkowo są tanie i proste w montażu. Na tym jednak ich zalety się nie kończą.
Laminowane panele podłogowe do kuchni muszą być wytrzymałe
Wybierając panele do kuchni trzeba zwrócić baczną uwagę na ich oznaczenia. Nie każde sprawdzą się w często odwiedzanym pomieszczeniu, gdzie dodatkowo na podłogę może się rozlać woda lub inne płyny. W związku z tym, wybierając panele podłogowe do kuchni trzeba przyjrzeć się symbolom na opakowaniach.
Panele podzielone są na sześć podstawowych klas, które oznacza się za pomocą dwóch cyfr. Pierwsza to 2 lub 3 i oznaczają one podział na panele do pomieszczeń mieszkalnych i prywatnych oraz do przestrzeni publicznych. Chodzi o „natężenie ruchu", któremu będą musiały sprostać panele. Druga cyfra symbolizuje konkretne miejsce, gdzie można użyć danych paneli. 1 odpowiada pomieszczeniom, gdzie odporność paneli może być mniejsza. Mogą to być pomieszczenia takie jak na przykład sypialnia, gabinet czy pokój gościnny. 2 oznacza średnią odporność. Przykładowe pomieszczenia to pokój dziecięcy, a także jadalnia.
Najwyższą odpornością charakteryzują się panele opisane cyfrą 3. Przeznaczone są one do miejsce, gdzie przebywa się często lub dużo się po nich chodzi. To między innymi salon, korytarz, a także właśnie kuchnia. Z powyższego wynika, że wybierając panele podłogowe do kuchni, trzeba wybrać te oznaczone symbolem 23, czyli przeznaczone do pomieszczeń mieszkalnych, ale często użytkowane. Na tym jedna nie kończą oznaczenia, na które warto zwrócić uwagę.
Czy laminowane panele podłogowe do kuchni są wodoodporne?
Największym wrogiem drewna jest woda i wilgoć. Nawet najlepszy parkiet może się zniszczyć, wypaczyć lub wybrzuszyć, gdy zbyt mocno zawilgotnieje. W przypadku laminowanych paneli podłogowych jest to szczególnie niebezpieczne, bo nie da się ich w łatwy sposób naprawić. Najczęściej trzeba je po prostu wymienić. Nie jest to jednak problem, bo panele podłogowe do kuchni mogą posiadać dodatkowe zabezpieczenia przed wodą. Producenci stosują różne metody. Jedną z nich jest stosowanie specjalnej powłoki, która wraz z laminatem nie pozwala dostać się wodzie pod panele.
Laminowane panele podłogowe z podwyższoną odpornością na wodę i wilgoć są w specjalny sposób oznaczone przez producenta. Symbole Aqua-resistant lub wskazujący na jeszcze wyższą klasę zabezpieczenia Aqua-stop znajduje się na opakowaniu. Decydując się na panele podłogowe do kuchni warto wybrać właśnie takie z dodatkowym zabezpieczeniem .
Trzeba jednak wyraźnie zaznaczyć i pamiętać, że nie istnieje coś takiego, jak w 100 procentach wodoodporne panele. Systemy, który oferują producenci zwiększają odporność na wodę i wilgoć, ale zapewniają jej całkowicie. Gdy na przykład dojdzie do awarii w instalacji wodociągowej i woda w dużej ilości wyleje się na podłogę, niestety istnieje duże prawdopodobieństwo zniszczenia paneli i konieczność ich wymiany.
Ciekawa alternatywa – panele winylowe
Wiele osób nie jest przekonanych do paneli w kuchni z obawy przed łatwym zniszczeniem. Jednocześnie nie chcą też wydawać majątku na terakotę i usługę fachowca, który ją ułoży. Idealnym rozwiązaniem dla nich są panele winylowe. Łączą ze sobą wygodę i styl paneli laminowanych z odpowiednim zabezpieczeniem płytek ceramicznych.
Panele winylowe układa się tak, jak tradycyjne panele – na zatrzask, więc można zrobić to niskim kosztem, nawet samodzielnie. Dostępne są też w wielu wzorach, co zapewni dostosowanie ich do potrzeb klienta. Z drugiej strony, jest to alternatywa dla znanego każdemu linoleum, więc stanowi rodzaj wykończenia podłogi, który idealnie sprawdzi się w kuchni.
Odporność na ścieranie – ważna cecha laminowanych paneli podłogowych do kuchni
Kolejny bardzo ważny to klasa ścieralności. Podawana jest tylko przy panelach laminowanych, a właśnie takie najlepiej sprawdzą się w kuchni. Klas ścieralności jest pięć – od AC1 do AC5.
Im wyższa, tym bardziej wytrzymałe panele. I właśnie te z najwyższym wskaźnikiem należy wybrać do kuchni. To niezwykle istotne, bo jeśli wybierze się niższą klasę, to po jakimś czasie będzie można zaobserwować wytarcie paneli, szczególnie w miejscach większego ruchu – na przykład przy blacie lub zlewie.
Laminowane panele podłogowe do kuchni – propozycje stylizacji
Laminowane panele podłogowe w kuchni to rozwiązanie praktyczne, ale również estetyczne. Dają one bardzo dużo możliwości stylizacji, a to wszystko dlatego, że na rynku można wprost przebierać wśród wzorów i kolorów.
Najmodniejsze rodzaje paneli do kuchni to te, które swoim rozmiarem bardziej przypominają duże deski, a nie klepki. Ciekawym wizualnie rozwiązaniem są również panele w geometryczną mozaikę. Do wnętrz w stylu retro idealnie sprawdzą się z kolei panele podłogowe, które imitują starą klepkę lub zniszczone drewno. Popularnym trendem są również panele, które upodabnia się do innych materiałów na przykład gresu, terakoty, betonu czy kamienia.
Wybierając kolory paneli do kuchni trzeba zastanowić się czy pomieszczenie będzie miejscem intensywnie użytkowanym czy może domownicy nie gotują namiętnie, a kuchnia ma po prostu być elegancka i pasująca do wystroju całego domu lub mieszkania.
Jeśli kuchnia jest domowym „centrum dowodzenia", a mieszkańcy celebrują gotowanie i lubią to robić, warto zadbać o to, żeby kolorystyka była praktyczna. W takim wnętrzu najlepiej sprawdzą się kolory neutralne, a nie skrajne – bardzo jasne lub ciemne – bo od razu będzie widać na nich wszelkie zabrudzenia. Z drugiej strony – bardzo ciekawym trendem kolorystycznym jest połączenie białej podłogi i białych wnętrz. Daje to niesamowity efekt wizualny, ale trzeba pamiętać, że nie jest to rozwiązanie bardzo praktyczne. Sprawdzi się najlepiej w kuchni, z której korzysta się rzadziej.
Inne połączenia, które będą do siebie bardzo podobne, czyli na przykład drewniane meble w naturalnym kolorze, nie będą dobrze wyglądały z panelami imitującymi drewno i całość może się okazać się zbyt jednolita. W takiej sytuacji lepiej wybrać te panele, które „udają" inny materiał, na przykład wspomniane już wcześniej gres lub terakotę.
Jeśli kuchnia jest otwarta na jadalnię lub salon, można rozważyć położenie takich samych paneli na całej podłodze. Da to wrażenie przestronności. Z drugiej strony – nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyraźnie zaznaczyć przestrzeń kuchenną i „odciąć" ją od reszty podłogi. W tej kwestii trendy szybko się zmieniają i decyzję o tym, jak wykończyć swoją kuchnię każdy musi podjąć samodzielnie.
Sprawdź, o co pytają nasi klienci
Jaki podkład pod panele laminowane w kuchni?
Panele laminowane są dość grube, dlatego są mniej narażone na zawilgocenie, dlatego można wybrać podkład o parametrze 60 kPa. Natomiast ze względu na usytuowanie w kuchni warto mimo wszystko zdecydować się na wzmocnioną ochronę przed wilgocią – najlepszym wyborem będzie podkład z folii paroszczelnej.
Czym myć panele laminowane?
Aby panele laminowane służyły jak najdłużej, warto je regularnie odkurzać i myć przy użyciu łagodnych detergentów. Najlepiej sprawdzi się letnia woda z dodatkiem płynu do mycia naczyń. Osoby, które nie mają problemu z zapachem octu, mogą zastąpić nim płyn. Podłogę przeciera się mocno odsączonym mopem. Należy pilnować, aby na panelach nie pozostawał nadmiar wilgoci.
Jak odnowić panele laminowane?
Panele laminowane w większości przypadków nie mogą zostać poddane cyklinowaniu – są po prostu zbyt cienkie. Jak więc odnowić panele laminowane? Można wykorzystać masę naprawczą do paneli lub kredki woskowe. Produkty te doskonale sprawdzą się do wypełniania ubytków i niwelowania rys.