Płyta gazowa czy indukcyjna? Na którą się zdecydować?
Wybór odpowiednich sprzętów AGD do kuchni nie jest łatwy. Do obowiązkowego wyposażenie z pewnością należy płyta kuchenna. Zarówno płyta gazowa, jak i płyta indukcyjna cieszą się sporym zainteresowaniem ze strony konsumentów. Która z nich jest lepsza? Poznaj wady i zalety obydwu rozwiązań!
Płyta gazowa – zalety
Płyty gazowe do zabudowy to popularne i stosunkowo proste urządzenia, dzięki czemu rzadko się psują. Płyty kuchenne na gaz cieszą się niesłabnącą popularnością od wielu lat. Poznaj wszystkie zalety płyty gazowej:
Płyta gazowa to tanie rozwiązanie, zarówno w zakupie jak i eksploatacji. Płytę gazową z dwoma palnikami kupisz już za ok. 300-400 zł. Ceny standardowych płyt z 4 palnikami zaczynają się już od ok. 600 zł.
Nowoczesne płyty gazowe wyposażone są w specjalne czujniki, które blokują dopływ gazu, jeśli płomień zgaśnie. Dzięki czemu nie musisz martwić się o ulatnianie się niebezpiecznych substancji.
Oddzielna instalacja gazowa, pozwala na korzystanie z płyty nawet podczas awarii sieci energetycznej.
Gotowanie na gazie jest dla większości ludzi bardziej intuicyjne. Płomień łatwo kontrolować i dopasować jego moc do potrzeb. Ponadto nad palnikiem można opalić np. warzywa, dzięki czemu potrawy zyskują wyjątkowy aromat oraz smak.
Płyta gazowa pozwala na korzystanie z różnych sprzętów i akcesoriów np. woka.
Płyta gazowa – wady
Płyta gazowa poza wieloma zaletami posiada również wady. Zanim zdecydujesz się na zakup sprzętu zapoznaj się z minusami tego rozwiązania:
Płytę gazową, w porównaniu do indukcji, ciężko utrzymać w czystości. Już po kilku użyciach wokół palnika i na ruszczcie zauważysz tłusty osad oraz plamy.
Urządzenie gazowe musi być podłączone przez wykwalifikowaną osobę z odpowiednimi uprawnieniami. Ponadto większość producentów wymaga podpisu fachowcy na karcie gwarancyjnej.
Decydując się na płytę gazową należy pamiętać o odpowiedniej wentylacji pomieszczenia.
Płyta indukcyjna – zalety
Płyta indukcyjna to nowoczesne rozwiązanie, które prezentuje się bardzo elegancko i minimalistycznie. Indukcję znajdziesz w kilku kolorach, a jej gładka powierzchnia nie odznacza się od blatu. Jakie jeszcze zalety posiada płyta indukcyjna?
Jednolita powierzchnia płyty jest prosta w czyszczeniu.
Płyta indukcyjna przekazuje ciepło bezpośrednio do garnka. Jej pozostałe części nie nagrzewają się. Chłodna płyta minimalizuje ryzyko poparzeń i jest bezpieczniejsza dla domowników.
Przypadkowe włączenie płyty indukcyjnej nie uruchomi sprzętu. Urządzenie włączy się dopiero gdy ustawimy na nim odpowiedni garnek.
W porównaniu do płyt grzewczych, indukcja jest bardziej oszczędna. Z pewnością odczują to miłośnicy gotowania.
Niektóre modele posiadają system automatycznego zagotowania tzw. boost. Dzięki tej opcji możesz błyskawicznie zagotować wodę lub podgrzać potrawę.
Płyta indukcyjna – wady
Elegancki i nowoczesny wygląd to nie wszystko. Płyta indukcyjna posiada również kilka wad:
Płyta indukcyjna to dość drogi sprzęt. Model z dwoma polami grzewczymi to wydatek rzędu ok. 800 zł. Standardowa płyta z 4 polami kosztuje od ok. 1 tys. zł. Cena indukcji wzrasta wraz z dodatkowymi funkcjami oraz stylem wykończenia.
Do korzystania z płyty indukcyjnej potrzebne są specjalne garnki ferromagnetyczne, które przewodzą energię wytwarzaną przez indukcję.
Do zamontowania płyty indukcyjnej niezbędna jest instalacja trójfazowa, w którą większość kuchni nie jest wyposażona.
Korzystanie z indukcji, szczególnie na początku, może być nieco problematyczne. Dopasowanie odpowiedniej mocy grzania nie jest intuicyjne i trzeba się do niego przyzwyczaić.
Co wybrać płytę indukcyjną czy gazową?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Wszystko zależy do Twoich preferencji oraz możliwości. Jeśli posiadasz odpowiednią instalację elektryczną i zależy Ci na eleganckim wykończeniu kuchni wybierz płytę indukcyjną. Natomiast jeśli masz dostęp do gazu i ograniczony budżet lepszym rozwiązaniem będzie płyta gazowa.
Zobacz, o co pytają nasi klienci
Czy indukcja jest tańsza niż gaz?
Koszty eksploatacji sprzętu bezpośrednio przekładają się na wysokość rachunków. Płyta indukcyjna o mocy 1800 W zużywa przez godzinę 1,8 kWh. Natomiast płyta gazowa ok. 1m3 gazu. Przy uśrednionej cenie prądu (ok. 1 zł za kWh) i gazu (2,66 zł za 1m3), widać że aktualnie używanie płyty indukcyjnej jest tańsze.
Czy indukcja zmienia smak potraw?
Fale elektromagnetyczne wytwarzane przez indukcję nie wpływają na smak potraw.
Dlaczego garnki nie działają na indukcji?
Garnki na płytę indukcyjną są wyposażone w dno o specjalnych właściwościach ferromagnetycznych. To dzięki temu dochodzi do wymiany energii między płytą a garnkiem. Standardowe patelnie nie posiadają tego rodzaju dna, przez co kuchenka indukcyjna nie wytwarza pola magnetycznego.