Zimowe przycinanie drzew owocowych
Cięcie zimowe powinno być rozpoczęte na przedwiośniu (luty-marzec) i należy je zakończyć najpóźniej w kwietniu. Przycinanie ma na celu regulowanie wzrostu, wielkości i kształtu drzewa. Wpływa też na regularność owocowania oraz na jakość i wielkość owoców.
Cięcie prześwietlające
Celem cięcia prześwietlającego jest dostarczenie większej ilości światła do środka korony. Młodsze drzewa (5-6 lat) prześwietlamy umiarkowanie, ponieważ mają mniejszą objętość i promienie słoneczne łatwiej przenikają do środka korony. Starsze i większe drzewa wymagają silniejszego cięcia prześwietlającego.
Kilka zasad prawidłowego cięcia
Drzewa o koronach prawie naturalnych, czyli najbardziej popularne w amatorskiej uprawie, mają dużo konarów (od 8 do 14). Optymalnie jest, jeśli mają od 6 do 7.
Przy cięciu prześwietlającym wycinamy gałęzie krzyżujące się, rosnące do środka korony, zwisające zbyt blisko ziemi oraz te, które pokładają się na sobie.
Podczas corocznego cięcia prześwietlającego wycinamy około 20% pędów i gałęzi. Po cięciu korona może wydawać się nam rzadka, ale latem gdy pojawią się nowe przyrosty, drzewo ponownie się zagęści.
Zalety przycinania drzew
Przycinanie drzew może wydawać się zbędne, jednak tak nie jest. Wykonane profesjonalnie i z użyciem sekatora lub nożyc ogrodowych przyczyni się do zdrowego wzrostu. Do najważniejszych zalet tego procesu można zaliczyć ochronę przed chorobami grzybowymi i poprawę jakości plonów.
Ochrona przed zaleganiem wody
Drzewa o zbyt gęstej koronie, poza wspomnianym niedoświetleniem, są bardziej narażone na choroby. Po deszczu dłużej się osuszają, a zaleganie wody może doprowadzić do rozwoju chorób grzybowych. Zbyt gęsta korona powoduje także to, że pąki kwiatowe nie zawiązują się w środku korony, a to prowadzi do zmniejszenia ilości owoców.
Owocowanie
Cięcie drzew powoduje, że drzewa regularnie owocują. Przycinanie przyczynia się do wytwarzania odpowiedniej ilości pędów owoconośnych i dużego przyrostu młodych pędów. Na przykład pędy owoconośne u jabłoni i gruszy to przede wszystkim krótkopędy. Wiśnie natomiast owocują zarówno na krótkopędach, jak i na długopędach.
Przycinanie młodych i starych drzew
Przycinanie wywiera duży wpływ na wzrost i wielkość roślin. Należy jednak pamiętać, że cięcie drzew ma ujemny wpływ na młode rośliny, ponieważ zmniejsza plon i wydłuża okres wchodzenia w owocowanie.
Jeśli chodzi o starsze drzewa, to regularne przycinanie wpływa na zmniejszenie liczbę owoców, ale za to poprawia się ich jakość i wielkość. Duża liczba gałęzi i gęste korony powodują, że owocowanie jest obfite, ale owoce są małe i mogą być nieprawidłowo wykształcone. U jabłoni może także wystąpić owocowanie przemienne, czyli co drugi rok.
Techniki cięcia dla poszczególnych gatunków
Zimowe cięcie jest najbardziej odpowiednie dla gatunków drzew takich jak: jabłoń, grusza i śliwa. Na przedwiośniu możemy przycinać także czereśnie, wiśnie, morele i brzoskwinie. Jednak każdy z wyżej wymienionych gatunków wymagania nieco innej techniki cięcia.
Cięcie drzew zaczynamy od jabłoni. Na początku przycinamy te odmiany, które są najbardziej odporne na mróz np.: ‘Cortland’, ‘McIntosh’. Później przycinamy grusze, śliwy, a na końcu wiśnie. Sadownicy w dużych sadach zaczynają przycinanie już w styczniu i często trwa to aż do maja, gdyż cięcie zajmuje wiele tygodni.
Jabłonie i grusze – szczególnie odmiany silnie rosnące tworzą bardzo wysokie korony. Drzewom o zbyt wzniosłych koronach należy skracać wierzchołki tak, aby korona drzewa nie przekraczała 2,5-3 metrów. Przy silniejszym cięciu na konarach pojawiają się silne pędy rosnące pionowo w górę, które potocznie nazywane są „wilkami”. Pędy te usuwamy co roku, ponieważ mogą powodować silne zagęszczenie i zacienienie korony. „Wilki” najlepiej usuwać latem, ponieważ cięte w tym okresie słabiej odrastają w roku następnym.
Czereśnie – nie wymagają silniejszego cięcia, ponieważ przeważnie tworzą korony luźne i kształtne. Korony czereśni są wysokie i utrudnia to bardzo zbiór owoców, stąd potrzeba przycinania wierzchołków konarów. Czereśnie nie tolerują zbyt dobrze cięcia i szczególnie wiosną są bardziej podatne na raka bakteryjnego. Optymalnym terminem przycinania czereśni jest lato, po zbiorze owoców. Przy cięciu i formowaniu czereśni należy pamiętać o wycinaniu gałęzi chorych (rak bakteryjny, wyciek żywicy). Ważne jest, aby rany po cięciu niezwłocznie posmarować maścią ogrodniczą np.: Funabenem Eko, Dendromatem.
Wiśnie – tworzą z natury formy krzaczaste i są stosunkowo mocno rozgałęzione. Pędy dość często zwisają aż do ziemi. Optymalnym terminem cięcia prześwietlającego dla wiśni jest (podobnie jak u czereśni) lato, po zbiorze owoców. Ale można też przycinać wiśnie na przedwiośniu (marzec). Cięcie prześwietlające polega na wycięciu kilku lub kilkunastu pędów w taki sposób, aby do środka korony lepiej dochodziło światło i powietrze. Podobnie jak przy innych gatunkach, wycinamy gałęzie krzyżujące się oraz te, które rosną w kierunku środka korony. U wiśni wycinamy też gałęzie rosnące tuż nad ziemią. Rocznie powinno się wyciąć około 10-20% gałęzi. Wiśnia również jest bardzo wrażliwa na zakażenia, dlatego wszystkie większe rany należy posmarować maścią ogrodniczą. Wiśnie owocują zarówno na krótkopędach jak na długopędach.
Śliwy i morele – przycinanie i prześwietlanie śliw oraz moreli jest podobne jak w przypadku jabłoni i grusz. Wycinamy pędy krzyżujące się, zachodzące na siebie i rosnące do środka korony. Cięcie powinno być jednak mniej intensywne, zaleca się wycinanie około 10% pędów. Drzewa zbyt wysokie, rosnące powyżej 4 m, można skracać poprzez przycinanie wierzchołków. Odpowiedni termin cięcia to lato (po owocowaniu). Śliwy i morele można przycinać także na przedwiośniu (marzec). Śliwy i morele formujemy tak, aby powstał jeden pień-przewodnik i klika w miarę rozrośniętych konarów. Przy tych gatunkach ważne jest, aby szczególnie na początku przy młodych drzewkach przyginać pędy. Śliwy tworzą dość wąskie korony, które zagęszczają się w środku i rosną pionowo do góry. Aby poprawić owocowanie i ulepszyć kształt korony, pędy boczne należy przyginać w taki sposób, by korona była bardziej rozłożysta, a pędy rosły bardziej poziomo. W tym celu na gałęziach można wieszać odważniki lub przywiązywać pędy do pnia elastyczną żyłką szkółkarską, naginając je ku dołowi.
Brzoskwinie – cięcie i formowanie brzoskwiń jest bardziej specyficzne, ponieważ drzewa te owocują najlepiej na zeszłorocznych przyrostach. Brzoskwinia jest stosunkowo mało odporna na mróz i choroby. Poza rodzimą odmianą (‘Siewka Rakoniewicka’) brzoskwinie często przemarzają i chorują. Coroczne cięcie polega na przycinaniu starszych pędów w odległości 1 cm od konaru. Z pozostawionej części pędu wiosną wyrosną nowe gałęzie, na których w roku następnym pojawią się owoce. Natomiast z pędów zeszłorocznych wycina się gałęzie chore, uszkodzone i najsłabsze. Zostawiamy pędy najsilniejsze, przycięte do około 40cm długości. Jeśli brak pędów zeszłorocznych lub pędy te przemarzły, pozostawiamy pędy zdrowe i najsilniejsze i także skracamy je do około 40cm długości.
Zobacz, o co najczęściej pytają nasi klienci
Czy potrzebne jest zezwolenie na przycinanie drzew?
Zabiegów pielęgnacyjnych, w tym przycinania, nie należy zgłaszać. Jeśli drzewo nie stoi na terenie zabytkowym, zezwolenie nie jest potrzebne.
W jaki sposób przycinać gałęzie?
Gałęzie przycina się na obrączkę, co w praktyce oznacza pozostawienie kilkunastu centymetrów gałęzi. Dzięki czemu nie uszkodzi się tkanki pnia. Z kolei grube konary warto nacinać od dołu, a następnie dokończyć czynność od góry. Taki sposób zapobiega sytuacji, w której gałąź cięta od góry łamie się pod swoim ciężarem i rani pień.