Blaty kuchenne – rodzaje
Blat w kuchni to nie tylko przestrzeń robocza, ale również istotny element wykończenia. Jego kolor powinien współgrać z frontami szafek oraz pozostałymi elementami w pomieszczeniu. Dodatkowo blat musi być odporny na wilgoć, zadrapania oraz wysoką temperaturę. Jaki blat kuchenny wybrać? Na to pytanie odpowiemy w poradniku!
Blaty kuchenne – na co zwrócić uwagę przed zakupem?
Blat w kuchni narażony jest na wiele niekorzystnych czynników. Codzienne gotowanie wiąże się z krojeniem, rozchlapywaniem, wysokimi temeraturami i częstym wycieraniem. Poza tym blat musi być odporny na wysoką wilgotność oraz czynniki fizyczne, jak np. spadający słoik, który może wgnieść lub ukruszyć materiał. Właśnie dlatego przed wyborem blatu do kuchni, zwróć uwagę na: wytrzymałość, wagę, fakturę i cenę tworzywa. Ponadto istotny jest również aspekt wizualny – kolor blatu powinien pasować do mebli w kuchni.
Blaty laminowane
Blaty laminowane są produkowane z płyty wiórowej lub MDF, którą pokrywa laminat. Laminat złożony jest ze zgrzanych warstw tworzywa sztucznego oraz żywicy. Do wytwarzania blatów najczęściej wykorzystywane są laminaty HPL -- o wysokiej wytrzymałości i twardości. Blaty laminowane doskonale imitują naturalne materiały, jak drewno lub kamień. Znajdziesz je również w jednokolorowej wersji np. czarnej lub białej.
Zalety:
niska cena
dostępny w wielu wzorach i kolorach
łatwy w utrzymaniu czystości
lekki
łatwy w obróbce
Wady:
niska odporność na uszkodzenia fizyczne
podatny na wilgoć
trudny w renowacji
Blaty kompaktowe
Blaty kompaktowe do kuchni produkowane są ze sprasowanego tworzywa sztucznego połączonego z żywicą. Części blatu łączy się przy użyciu wysokiej temperatury oraz ciśnienia, dzięki czemu materiał jest całkowicie wodoodporny.
Zalety:
jednolity kolor w masie
łatwy w obróbce
odporny na zarysowania i wilgoć
łatwy w utrzymaniu czystości
Wady:
- wyższa cena, w porównaniu do blatu laminowanego
Blaty kamienne
Blaty z kamienia przykuwają wzrok, a dzięki ciekawym kolorom stanowią doskonałą dekorację. Do wykonywania blatów najczęściej stosuje się granit, bazalt oraz porfir. Znacznie rzadziej można spotkać blaty z marmuru lub trawertynu.
Zalety:
odporny na temperaturę oraz zarysowania
ponadczasowy i elegancki materiał
łatwy w utrzymaniu czystości
dostępny w wielu wzorach
Wady:
wysoka cena
wymaga impregnacji (w zależności od rodzaju kamienia)
ciężki
trudny w obróbce
Blaty drewniane
Drewniany blat to ponadczasowe rozwiązanie. Ten materiał pasuje do kuchni w każdym stylu: nowoczesnej, industrialnej oraz boho. Ponadto drewno stanowi doskonałe tło dla elementów wyposażenia. Blaty do kuchni wykonuje się z twardego drewna np. buku, jesionu, dębu lub egzotycznego bambusa.
Zalety:
naturalny i uniwersalny wygląd
łatwy w renowacji
łatwy w obróbce
Wady:
średnia odporność na wilgoć i temperaturę
wymaga specjalistycznej pielęgnacji
materiał należy poddawać okresowej konserwacji
Blaty z konglomeratu
Konglomerat wykonany jest ze zmielonego kamienia np. granitu lub kwarcu, który łączy się z żywicą. W ten sposób powstaje materiał do złudzenia przypominający kamień, jednak o znacznie mniejszej wadze i niższej cenie.
Zalety:
łatwy w utrzymaniu czystości
łatwy w renowacji
dostępny w wielu wzorach i kolorach
niższa cena, w porównaniu do kamiennych blatów
trwały
Wady:
niska odporność na wysokie temperatury
może odbarwić się pod wpływem promieni UV
Zobacz, o co pytają nasi klienci
Czy w Leroy Merlin można zaprojektować kuchnię?
Oczywiście, że tak. Projekt kuchni możesz wykonać on-line przy użyciu Planera 3D lub bezpośrednio w sklepie Leroy Merlin. Więcej informacji na temat projektowania kuchni znajdziesz w zakładce usługi.