Blaty kuchenne – rodzaje

Blat w kuchni to nie tylko przestrzeń robocza, ale również istotny element wykończenia. Jego kolor powinien współgrać z frontami szafek oraz pozostałymi elementami w pomieszczeniu. Dodatkowo blat musi być odporny na wilgoć, zadrapania oraz wysoką temperaturę. Jaki blat kuchenny wybrać? Na to pytanie odpowiemy w poradniku!

Blaty kuchenne – na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Blat w kuchni narażony jest na wiele niekorzystnych czynników. Codzienne gotowanie wiąże się z krojeniem, rozchlapywaniem, wysokimi temeraturami i częstym wycieraniem. Poza tym blat musi być odporny na wysoką wilgotność oraz czynniki fizyczne, jak np. spadający słoik, który może wgnieść lub ukruszyć materiał. Właśnie dlatego przed wyborem blatu do kuchni, zwróć uwagę na: wytrzymałość, wagę, fakturę i cenę tworzywa. Ponadto istotny jest również aspekt wizualny – kolor blatu powinien pasować do mebli w kuchni.

Blaty laminowane

Blaty laminowane są produkowane z płyty wiórowej lub MDF, którą pokrywa laminat. Laminat złożony jest ze zgrzanych warstw tworzywa sztucznego oraz żywicy. Do wytwarzania blatów najczęściej wykorzystywane są laminaty HPL -- o wysokiej wytrzymałości i twardości. Blaty laminowane doskonale imitują naturalne materiały, jak drewno lub kamień. Znajdziesz je również w jednokolorowej wersji np. czarnej lub białej.

Zalety:

  • niska cena

  • dostępny w wielu wzorach i kolorach

  • łatwy w utrzymaniu czystości

  • lekki

  • łatwy w obróbce

Wady:

  • niska odporność na uszkodzenia fizyczne

  • podatny na wilgoć

  • trudny w renowacji

Blaty kompaktowe

Blaty kompaktowe do kuchni produkowane są ze sprasowanego tworzywa sztucznego połączonego z żywicą. Części blatu łączy się przy użyciu wysokiej temperatury oraz ciśnienia, dzięki czemu materiał jest całkowicie wodoodporny.

Zalety:

  • jednolity kolor w masie

  • łatwy w obróbce

  • odporny na zarysowania i wilgoć

  • łatwy w utrzymaniu czystości

Wady:

  • wyższa cena, w porównaniu do blatu laminowanego

Blaty kamienne

Blaty z kamienia przykuwają wzrok, a dzięki ciekawym kolorom stanowią doskonałą dekorację. Do wykonywania blatów najczęściej stosuje się granit, bazalt oraz porfir. Znacznie rzadziej można spotkać blaty z marmuru lub trawertynu.

Zalety:

  • odporny na temperaturę oraz zarysowania

  • ponadczasowy i elegancki materiał

  • łatwy w utrzymaniu czystości

  • dostępny w wielu wzorach

Wady:

  • wysoka cena

  • wymaga impregnacji (w zależności od rodzaju kamienia)

  • ciężki

  • trudny w obróbce

Blaty drewniane

Drewniany blat to ponadczasowe rozwiązanie. Ten materiał pasuje do kuchni w każdym stylu: nowoczesnej, industrialnej oraz boho. Ponadto drewno stanowi doskonałe tło dla elementów wyposażenia. Blaty do kuchni wykonuje się z twardego drewna np. buku, jesionu, dębu lub egzotycznego bambusa.

Zalety:

  • naturalny i uniwersalny wygląd

  • łatwy w renowacji

  • łatwy w obróbce

Wady:

  • średnia odporność na wilgoć i temperaturę

  • wymaga specjalistycznej pielęgnacji

  • materiał należy poddawać okresowej konserwacji

Blaty z konglomeratu

Konglomerat wykonany jest ze zmielonego kamienia np. granitu lub kwarcu, który łączy się z żywicą. W ten sposób powstaje materiał do złudzenia przypominający kamień, jednak o znacznie mniejszej wadze i niższej cenie.

Zalety:

  • łatwy w utrzymaniu czystości

  • łatwy w renowacji

  • dostępny w wielu wzorach i kolorach

  • niższa cena, w porównaniu do kamiennych blatów

  • trwały

Wady:

  • niska odporność na wysokie temperatury

  • może odbarwić się pod wpływem promieni UV

Zobacz, o co pytają nasi klienci

Czy w Leroy Merlin można zaprojektować kuchnię?

Oczywiście, że tak. Projekt kuchni możesz wykonać on-line przy użyciu Planera 3D lub bezpośrednio w sklepie Leroy Merlin. Więcej informacji na temat projektowania kuchni znajdziesz w zakładce usługi.

Zobacz powiązane artykuły

  1. Artykuł Czytaj więcej

    Jakie panele zamontować nad blatem kuchennym?

    Jakie rodzaje paneli do kuchni będą najlepsze? Czy wykończenie ściany z pomocą paneli nad blatem jest lepsze niż klasyczne kuchenne kafelki? Jak dbać o panele, aby na długo zachowały ładny wygląd? Poznaj odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania, dotyczące paneli ściennych do kuchni.
  2. Artykuł Czytaj więcej

    Kuchnia z wyspą – jak ją zaprojektować?

    Dobrze zaprojektowana oraz wyposażona wyspa kuchenna ułatwia przyrządzanie posiłków i porządkuje przestrzeń kuchenną. W zależności od potrzeb może pełnić kilka funkcji. Podpowiadamy, jak zaplanować praktyczną wyspę w kuchni.
  3. Artykuł Czytaj więcej

    Fornir drewniany. Czym jest i jak można go wykorzystać w kuchni?

    Forniry są wykorzystywane w renowacji i konstrukcji mebli. Z tego materiału tworzy się sklejki czy okleiny o niezwykłych walorach estetycznych. Forniry są często wykorzystywane w kuchennych aranżacjach. Czym się wyróżnia fornir i jak może sprawdzić się w kuchni?