Jaki grill ogrodowy sprawdzi się najlepiej w przydomowym ogrodzie?
Zastanawiając się nad wyborem odpowiedniego grilla do ogrodu, powinniśmy najpierw odpowiedzieć sobie na pytanie, czy interesuje nas grill przenośny, czy grill stacjonarny?
Grill stacjonarny – stałe miejsce grillowania
Grille stacjonarne sprawdzą się w przypadku, gdy w naszym ogrodzie zaplanujemy stałe miejsce do grillowania (grille takie ważą od 150 do 500 kg). Zaletą grilla stacjonarnego jest bez wątpienia jego trwałość, wielkość paleniska oraz możliwość ciekawego wkomponowania go w ogrodową architekturę.
Letnia aranżacja przestrzeni ogrodowej
Osoby, które decydują się na takie rozwiązanie, często aranżują w swoich ogrodach stałe grillowe zakątki, w których znajdują się stół, krzesła bądź ławy oraz różne kuchenne sprzęty, czyli właściwie cała letnia kuchnia z jadalnią zostaje przeniesiona na łono natury.
Bezpieczne położenie grilla
Planując taką zaciszną strefę grillową, pamiętajmy o kilku rzeczach:
nie ustawiajmy naszego grilla w pobliżu gałęzi drzew,
pamiętajmy o tym, aby jego lokalizacja nie sprawiła, że unoszący się dym i zapach potraw będą przeszkadzały naszym sąsiadom,
w okolicach grilla zadbajmy o podłoże z materiału ognioodpornego, łatwego do czyszczenia i zapewniającego bezpieczeństwo użytkowania.
Stabilna konstrukcja to solidny fundament
Najpopularniejsze grille stacjonarne, wykonane z betonowych prefabrykatów, zazwyczaj nie wymagają budowy fundamentów, jednak warto wykonać dla nich betonową płytę, która uczyni całą konstrukcję stabilną oraz odizoluje podstawę grilla od wilgoci z podłoża.
Grille przenośne – grillowanie bez ograniczeń
Zaletami grilli przenośnych są przede wszystkim duża mobilność i lekkość. Możemy ustawiać je w różnych miejscach naszego ogrodu albo nawet zabrać ze sobą na dalszą wyprawę (niektóre grille można złożyć w wygodną walizkę). Po sezonie grillowym grill przenośny łatwo przechowamy w komórce lub na strychu.
O czym pamiętać przy wyborze mobilnego grilla?
Niestety, grille przenośne nie nadają się za bardzo do regularnego i intensywnego grillowania. Ich niska cena jest adekwatna do wygody użytkowania i jakości wykonania.
Grille węglowe, gazowe i elektryczne
Najczęściej spotykanym rodzajem grillów są grille węglowe, których źródłem ognia jest węgiel drzewny lub brykiet. Jednak poza nimi na naszym rynku dostępne są również grille gazowe oraz grille elektryczne.
Grill węglowy
Atrakcyjność najbardziej popularnego grilla węglowego podnosi jedynie nieograniczona mobilność i łatwość transportowania. Problemy z rozpaleniem, często chybotliwa konstrukcja, nierównomierne smażenie i konieczność notorycznego czyszczenia, zdecydowanie podpowiadają, aby swój zakup przemyśleć jeszcze raz.
Grill gazowy
W grillu gazowym do opału wykorzystywany jest gaz z butli propan-butan. Takie rozwiązanie ma wiele zalet. Przede wszystkim grille zasilane gazem są łatwe w obsłudze i nie sprawiają problemów przy rozpalaniu. Dodatkowo szybko osiągają pożądaną temperaturę grillowania, a tę można dodatkowo regulować przy pomocy wygodnych pokręteł.
Grill elektryczny
Grille elektryczne są w ogrodach mniej popularne, jednak w domach zyskują coraz większe grono zwolenników. Pozwalają na szybkie i zdrowe przyrządzanie posiłków, a brak uciążliwego dymienia czyni z grilla elektrycznego najlepszego kandydata do grillowania na balkonie, nawet na wyższym piętrze.
Grille stalowe i żeliwne
Najmniejsze grille przenośne wykonane są najczęściej ze stali. Ich niepodważalną zaletą, jak już wcześniej podkreśliliśmy, jest niewielka cena, mała waga oraz łatwość przechowywania i transportu. Jednak najważniejszą wadą niewielkich grillów stalowych jest ich słaba wytrzymałość - rzadko kiedy takie grille przetrwają dłużej niż jeden sezon, a przez małą wagę są, paradoksalnie, bardziej wywrotne. Natomiast, jeżeli grillujemy tylko sporadycznie, to z pewnością spełnią swoją rolę wystarczająco.
Grille żeliwne
Przez znawców kulinarnej sztuki grillowania wysoko cenione są grille żeliwne. Materiał, z jakiego są wykonane, długo i równomiernie oddaje ciepło, dlatego przyrządzanie na nim potraw jest stanowczo łatwiejsze. Poza tym grill żeliwny jest zdecydowanie wytrzymalszy i dużo bardziej stabilny od swoich mniejszych, stalowych odpowiedników. Dodatkowo nie jest od nich wiele droższy. Jednak trudniej go transportować, zwłaszcza zabierać w dalsze wyprawy, co spowodowane jest rozmiarem i sporą wagą.
W obronie grilli stalowych
Na rynku, poza grillami stalowymi niewielkich rozmiarów, znajdziemy również duży wybór większych i solidnych urządzeń wykonanych ze stali. Takie grille, o lepszej jakości wykonania, posłużą nam również długo i pewnie.
Grille z dodatkami, czyli pokrywą, kółkami czy półeczką
Obok klasycznych grillów z otwartym paleniskiem, coraz częściej na naszym rynku dominują grille z pokrywą, opalane zwykle węglem drzewnym. Pozwalają one na grillowanie w każdych warunkach pogodowych, a dzięki odpowiedniej cyrkulacji powietrza wewnątrz grilla, utrzymuje on stałą temperaturę, dzięki której mamy doskonale upieczone mięso.
O czym jeszcze pamiętać przed zakupem grilla?
Kupując grill ogrodowy, powinniśmy jeszcze zwrócić uwagę na jedną rzecz, mianowicie na dodatkowe akcesoria grillowe oraz funkcje, które sprawią, że stanie się on bardziej ergonomiczny. Są to na przykład:
kółka, które ułatwiają jego przemieszczanie,
wszelkiego rodzaju półeczki i deseczki do krojenia,
szpikulce do nadziewania czy szczypce do obracania grillowanych przysmaków,
możliwość regulacji wysokości rusztu.
Życzymy owocnego grillowania i zaspokojenia wilczych apetytów na grillowane potrawy!
Zobacz, o co pytają nasi klienci
Jak dbać o grill ogrodowy?
Podstawą jest regularne czyszczenie grilla. Trzeba to robić bezwzględnie po każdym użyciu. Jeśli chodzi o sposób czyszczenia, najlepiej stosować się do instrukcji producenta.
Jakie akcesoria do grillowania wybrać?
Niezbędne akcesoria do grillowania to przede wszystkim szczypce do obracania mięsa, łopatka do przekładania potraw oraz rękawice ochronne. Mogą ci się przydać także fartuch, termometr do mięsa oraz tacki na grilla. Warto także kupić akcesoria do czyszczenia grilla.