Zioła na parapecie

Zioła z własnej hodowli? Czemu nie! Aromatyczny ogródek ziołowy to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych roślin doniczkowych, którymi ozdabia się balkony. Świeże zioła urozmaicą każdą potrawę, mają także właściwości lecznicze. Aby założyć ogródek ziołowy na parapecie lub na balkonie, wystarczy zastosować się do kilku zasad.

Dobór pojemnika

Wybierając pojemnik do posadzenia ziół trzeba wziąć pod uwagę wielkość korzeni roślin. Płytkie misy nadają się do ziół o krótkich korzeniach (np. bazylia, tymianek), inne (np. tymianek, melisa) potrzebują głębszych donic o średnicy co najmniej 20 cm.

Podłoże i drenaż

Najlepszym podłożem do ziół jest ziemia uniwersalna, która składa się z ziemi gliniastej, torfu i przekompostowanej kory. Kupując ziemię należy zwrócić uwagę, czy nie zawiera ona nawozów, ponieważ zioła nie lubią chemicznych dodatków. W każdej donicy należy zrobić kilka otworów, które będą odprowadzały wodę. Na dno trzeba wsypać warstwę drenażową (kamyki, żwir, tłuczeń ceglany), a następnie ziemię.

Podlewanie

Zioła należy podlewać codziennie (zimą – dwa razy w tygodniu). Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Liście ziół warto codziennie spryskiwać. Woda do podlewania i spryskiwania powinna odstać co najmniej 2 doby (by pozbyć się chloru i wapnia).

Nawożenie

Ziół jednorocznych nie należy nawozić, natomiast zioła wieloletnie można nawozić nawozem płynnym co półtora miesiąca, najlepiej latem. Powinno się zastosować połowę zalecanej przez producenta dawki.

Kupujemy sadzonki ziół

Kupując sadzonki ziół pamiętajmy, by nie były to rośliny hodowane szklarniowo, jakie znaleźć można np. w sklepach spożywczych. Są one mniej odporne na warunki mieszkaniowe, gdzie często występuje suche powietrze i podwyższone temperatury. Takie rośliny szybko nam zmarnieją. Dobre sadzonki kupujmy najlepiej w marketach remontowo-budowlanych, na dziale ogrodniczym oraz w sklepach ogrodniczych i zielarskich. Kupując sadzonki ziół warto również zwrócić uwagę na to, czy na spodniej stronie liści nie ma pomarańczowych plamek. Plamki świadczą o chorobie rośliny (tzw. rdza).

Najpopularniejsze gatunki ziół

Zioła są dość łatwe w uprawie i nie powinno być problemu z ich hodowlą. Przed posadzeniem warto zapoznać się z wymaganiami poszczególnych gatunków, by zapewnić im optymalne warunki do wzrostu i rozwoju. Najpopularniejsze gatunki ziół to:

  • Bazylia – to roślina jednoroczna, która potrzebuje dużo światła (co najmniej 5 godzin światła słonecznego lub 12 godzin światła sztucznego dziennie). Podlewa się ją tylko w południe. Lubi stanowiska ciepłe. Bazylię stosuje się w chorobach układu nerwowego i trawiennego. Do celów kulinarnych najlepiej nadają się młode listki, może je także mrozić lub suszyć.

  • Estragon – wymaga stanowisk jasnych, ale nie bezpośrednio na słońcu. Nie służą mu także miejsca bardzo cieniste, ponieważ traci wtedy swój charakterystyczny aromat. Estragon jest rośliną wieloletnią, która dość silnie się rozrasta, więc trzeba ją często przycinać. W warunkach naturalnych (w Azji i Ameryce Północnej) może osiągać nawet 2 m wysokości.

  • Melisa – to roślina wieloletnia, która lubi stanowiska słoneczne oraz wilgotne podłoże. Melisa ma właściwości uspokajające, dobrze działa na układ nerwowy. Napar sporządzony z młodych listków oraz kąpiel z dodatkiem olejku z melisy działa relaksacyjnie i koi nerwy. Suszone liście trzeba przechowywać w szczelnych pojemnikach.

  • Mięta – powinno się ją sadzić na stanowiskach lekko zacienionych. Ziemia w donicy musi być wilgotna i bogata w próchnicę. Mięta znana jest ze swoich właściwości odświeżających. Stosowana jest także przy zaburzeniach trawienno-jelitowych. Może być używana jako dodatek do deserów, a także do sosów i sałatek.

  • Oregano – należy je regularnie podlewać, żeby utrzymywać wilgotną, ale nie mokrą glebę. Oregano powinno być systematycznie przycinane w celu utrzymania okrągłego i krzewiastego kształtu. Aromatyczne oregano nieodparcie kojarzy się z kuchnią śródziemnomorską, jest chętnie dodawane do pizzy lub dań z pomidorami.

  • Rozmaryn – wymaga stanowisk słonecznych. Nie toleruje przeciągów, więc nie powinien stać blisko otwartego okna. Rozmaryn lubi wilgoć, nie wolno dopuścić do przesuszenia podłoża. Przycinanie sprawia, że roślina wypuszcza młode pędy. Rozmaryn jest jednym ze składników ziół prowansalskich. Świetnie nadaje się do aromatyzowania nalewek i likierów ziołowych.

  • Tymianek – wymaga stanowisk suchych i nasłonecznionych. Liście zbiera się przed kwitnieniem. Pod koniec listopada doniczki z tymiankiem należy umieścić w chłodniejszym pomieszczeniu (10 - 15°C), trzeba też ograniczyć podlewanie. Tymianek możemy spotkać w daniach kuchni francuskiej, a także w syropie na kaszel mokry, ponieważ ma działanie wykrztuśne.

Zobacz, o co pytają nasi klienci

Jak suszyć zioła?

Najlepsze efekty daje suszenie ziół w zacienionym, przewiewnym miejscu bez wilgoci. Zioła należy suszyć jak najszybciej po zerwaniu, aby uniknąć procesów gnilnych. Liście i kwiaty najlepiej suszyć pojedynczo, natomiast łodygi związać w pęczki i powiesić do góry nogami. Czas suszenia zależy od wielu czynników, ale zazwyczaj trwa to od kilku dni do dwóch tygodni. Niektórzy decydują się na suszenie ziół w mikrofalówce. Nie jest to polecana metoda, ze względu na utratę smaku i olejów eterycznych ziół.

Zobacz powiązane artykuły

  1. Artykuł Czytaj więcej

    Zakładamy ogródek ziołowy

    Ogródek ziołowy nada naszemu otoczeniu nieco śródziemnomorskiego charakteru. Świeże zioła urozmaicą naszą codzienną kuchnię, można je także suszyć i mrozić, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się ich aromatem przez cały rok. Zioła mają także właściwości lecznicze.
  2. Artykuł Czytaj więcej

    Domowy ogródek z ziołami. Zobacz, jak go stworzyć!

    Świeże zioła to coś więcej niż aromatyczny dodatek do dań. Mogą służyć do przygotowania orzeźwiających, chłodnych napojów lub herbatek o właściwościach leczniczych. Poza tym uprawa własnych ziół daje mnóstwo radości i satysfakcji. Nie mówiąc już o tym, że posadzone w estetycznym warzywniku, stanowią piękną dekorację.
  3. Artykuł Czytaj więcej

    Kuchnia pełna ziół i kwiatów, czyli rośliny doniczkowe, które warto mieć w swojej kuchni

    Kwiaty doniczkowe warto mieć w domu nie tylko ze względów estetycznych, ale i dla własnego zdrowia. Wiele powszechnie znanych roślin, które są ozdobą salonu, sypialni czy pokoju gościnnego, oczyszcza powietrze, zwiększając w ten sposób komfort życia. Dobrze jest więc mieć jak najwięcej kwiatów doniczkowych w całym domu, nawet w kuchni. Ale jakie gatunki wybrać, by przetrwały ekstremalne warunki, które panują podczas gotowania i jednocześnie stanowiły prawdziwą ozdobę wnętrza? Istnieje wiele popularnych roślin, które sprostają tym zadaniom w stu procentach.